Blog

Lichidul amniotic este prezent încă din primele săptămani de sarcină în sacul amniotic, fiind un lichid clar considerat steril.Acesta crește odată cu sarcina, ajungând la finalul celor 40 de săptămâni să aibă o cantitate între 500-1000ml.Lichidul amniotic aflat în cantitate mai mică de 500ml reprezintă oligoamnios iar cel peste 1000ml poartă denumirea de hidramnios .
Rolul lichidului amniotic este:
ROL DE PROTECTIE
-protejează fătul de factorii extuerni, lovituri, infecții, previne compresiunea cordonului ombilical;
ROL DE TERMOREGLARE
-asigură temperatura constantă ;
ROL ÎN DEZVOLTARE
-hrănire corespunzătoare a fătului;
-asigură respirația ;
-ajută fătul să se miște în sacul amniotic și implicit prin aceste mișcări să-și dezvolte sistemul osos și maculatura;
În timpul travaliului, punga amniotică ajută la dilatarea colului uterin, poate ghida în unele situatii o apĺcare corecta la stramptoarea superiară a craniului fetal cu ajutorul unor poziții.
În cazul în care membranele se rup spontan în timpul travaliului poate intensifica dinamica contractiilor uterine dureroase .
În cazul în care punga apelor se rupe, iar travaliul nu este declanșat, cel mai indicat ar fi ca viitoarea mămică se se prezinte la maternitatea unde urmează să nască pentru a fi supravegheată corespunzător.
MIT
- Este foarte dăunător ca membranele să fie rupte, pentru ca se naște copilul pe uscat .
REALITATE
-Indiferent de momentul în care membranele se rup, cantitatea de lichid amniotic nu se elimină în totalitate ;
-Conform protocoalelor din țara noastră după 12h de la ruperea membranelor se administrează antibiotic mamei, iar daca intervalul este de 24h de la scurgerea de lichid amniotic iar nașterea nu s-a finalizat, se administrează antibiotic și nou născutului după naștere .

Lasă un comentariu

Email-ul tău nu va fi publicat. Cămpuri marcate cu * sunt obligatorii *